Liesbeth van Heeswijk: Oktober 2019

Herindeling en schouwburg


We zijn natuurlijk in ‘blijde verwachting’ van het herindelingsontwerp van
de gemeenten Boxmeer, Cuijk en St. Anthonis. Op maandag 28 oktober
zullen de drie gemeenten naar verwachting een akkoord geven aan dit
ontwerp. We krijgen dan een gemeente met zo’n 65.000 inwoners en een oppervlakte van 260 km 2 . Dit ontwerp komt een aantal weken ter inzage te liggen. In die periode kan iedereen in Nederland een zienswijze indienen, dus ook de omliggende gemeenten. De zienswijzen worden dan verwerkt in een definitief herindelingsplan dat in maart 2020 voor definitieve besluitvorming aan de raden wordt aangeboden. Daarna volgt het traject van provincie en Tweede en Eerste kamer.

 

Ik verwacht dat er juist uit Mill en Grave veel reacties komen. Afgelopen weken was ik bij
bijeenkomsten in beide gemeenten en telkens was er een overdonderende meerderheid vóór
herindelen. Bijzondere situatie in deze gemeenten: een minimale meerderheid van de raadsleden wil niet, terwijl de inwoners massaal ‘ja’ lijken te zeggen. Ná de 28 e wordt het heel lastig voor de gemeenten Mill en Grave om nog aan te sluiten. De drie herindelende gemeenten komen na de 28 e oktober snel onder verscherpt toezicht van de provincie te staan. Ze kijkt dan in feite over onze schouder mee, wil er zeker van zijn dat wij geen rare dingen meer gaan doen. Als alles volgens plan verloopt hebben we dan in november 2021 verkiezingen en hebben we per 1 januari 2022 een nieuwe gemeente. Als nieuwe gemeente krijgen we eenmalig bijna 13 miljoen euro van Het Rijk om van drie gemeenten één Land van Cuijk te maken.


Ik kan wel leven met de naam van de nieuwe gemeente: Land van Cuijk. Ik hoorde sommige mensen zeggen: ‘waarom moeten we een naam bedenken voor het Land van Cuijk?’ Dat zegt op zich al genoeg! We hebben al een naam. We kennen het gebied als Land van Cuijk. Land van Cuijk is inmiddels een sterk merk, wordt door menige stichting, vereniging of bedrijf in de naam gebruikt. Een duidelijke naam, waar ook mogelijk Mill en Grave zich gemakkelijk in kunnen vinden.


De schouwburg in Cuijk gaat weer meer kosten. De subsidie die er een paar jaren geleden afgehaald was, komt er nu weer bij én voor twee jaren een extra directeur (€50.000 per jaar) om meer reuring in het gebouw te krijgen. Zo gaan we langzaam maar zeker richting een miljoen euro wat we jaarlijks voor het gebouw opzij leggen. Dat valt niet uit te leggen als er maar zo weinig mensen komen! Er zijn mensen die natuurlijk naar theatervoorstellingen komen. Maar dat is het dan wel zo’n beetje. Jammer dat er geen bioscoop in het theater is gemaakt. Daar had toch een verdienmodel op gemaakt kunnen worden. Daarom valt of staat de toekomst van de schouwburg wat mij betreft bij het succes van de nieuwe directeur. Hij of zij moet een creatieve geest en commercieel inzicht hebben en moet in staat zijn om de verbinding te zoeken in Land van Cuijk om van de schouwburg een ‘thuis’ te
maken. Dat is voorwaar geen gemakkelijke opgave.


liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl   T: 06-23411107    www.liberaal-lvc.nl

Blog items