Liesbeth van Heeswijk: December 2018

6,3 miljoen voor Cuijk?

De rechter heeft bepaald dat een ontwikkelaar dit bedrag aan Cuijk moet betalen voor de grond die hij zou gaan ontwikkelen. Het betreft  De Dommelsvoort waar een vakantie/ recreatiepark zou moeten verrijzen. We praten dan over bijna  400 vakantiehuizen met privéstrandjes, een jachthaven, horecavoorzieningen zoals beachclub en restaurants aan de Kraaijenbergse Plassen bij Beers. De ontwikkelaar wilde maar niet beginnen met de ontwikkeling van het gebied. Sinds 2006 (!) bestaat er een contract om te komen tot een ontwikkeling van een waterpark. De gemeente had het gevoel aan het lijntje gehouden te worden en is een procedure gestart tegen de ondernemer.  Ondertussen is de gemeente Cuijk wél de gemaakte afspraken nagekomen: voorfinanciering gronden, verplaatsing das, voor rekening nemen van ontwikkelkosten, aanleg infrastructuur, vaststellen bestemmingsplan. Zonde dat er zoveel tijd verloren is gegaan.

Wat doen we met de Romeinen?

Het College kwam met het voorstel om een plan van aanpak te maken om het Romeinse verleden te promoten. Daar hoorde dan een bedrag van maar liefst €950.000 bij dat, over drie jaren verdeeld, daaraan besteed moest worden. Er zou dan naar sponsoren gezocht moeten worden zodat de gemeente niet zelf het hele bedrag op zou moeten hoesten. Wij vonden dat het bedrag ondoordacht en veel was. Eérst moeten we maar eens helder hebben WAT we precies als publiekstrekker willen promoten. Nu kunnen we alleen nog maar lucht vermarkten…misschien komen we wel tot de conclusie dat bijvoorbeeld het Prehistorische Verleden interessanter is om mensen naar onze gemeente te lokken. Voor het maken van een plan van aanpak is €50.000 begroot. Ook dat vinden wij veel teveel. Zeker als er contact en samenwerking gezocht wordt met vrijwilligers, inwoners en (gesubsidieerde) toeristische platforms moet het mogelijk zijn om een plan te maken tegen slechts summiere kosten. We mogen niet vergeten dat er nog veel meer is dat aandacht behoeft, optuigen Kraaijenbergse Plassen, aankleden Maaskade (buiten de vierdaagse om blijft het vaak een dooie boel), aanpak zwerfafval en ga zo maar door. Ook het inrichten van het centrum van Haps kampt met een te laag budget. Een jaar geleden heb ik de raad al verzocht om meer te reserveren omdat we toen al wisten dat er een tekort was. Helaas kreeg ik de handen er niet voor op elkaar.

Project X

Het is ernstig om te constateren dat opruiend gedrag op social media zoveel gevaar, ellende, angst, onzekerheid en kosten met zich meebrengt. U kunt het niet gemist hebben dat het dorp Katwijk, en dus gemeente Cuijk, deze trammelant op het bordje kreeg. Als hoofd van de politie, heeft onze burgemeester Wim Hillenaar in samenwerking met ministerie, ambulance, brandweer, ziekenhuis,  politie, ME etc.  gekozen voor een zorgvuldige aanpak waarbij niets aan het toeval overgelaten werd. In teksten en dankbetuigingen werd er ook steeds meer over burgervader gesproken ipv burgemeester. Als bijvoorbeeld een dorpsraad aangeeft dat mensen zich door de aanpak veilig hebben gevoeld dan is die eretitel ook helemaal op zijn plaats!

OZB

Naast project x haalde ook onze ozb-verhoging de nationale pers en tv. Helaas blijft het dan bij de mededeling dat de OZB 30% verhoogd wordt. Het wordt niet genuanceerd. Behalve dat we weinig keus hadden, valt de verhoging in absolute zin mee en horen we, zelfs ná de verhoging, nog steeds bij de 75 (van de 380) gemeentes met de laagste OZB. Ik verzeker u dat het allemaal nog veel erger kan!

Oud papier

Het verloopt allemaal een beetje onduidelijk in Cuijk. Dan mag iemand geen papier meer inzamelen, daarna weer tijdelijk wel. Inzamelaars denken de juiste vergunning te hebben omdat ze al tig jaren inzamelen. Er wordt gehandhaafd en inzamelaars schrikken zich een hoedje als ze horen hoe ernstig hun vergrijp is en wat ze dan moeten betalen. Als liberale partij hebben we liever dat mensen zelf kunnen bepalen waar kleding, oud papier en ijzer naartoe gaan. Het heeft er alle schijn van dat wij regels volgen die zorgen voor onrust in de gemeenschap. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn. Afgelopen maandag hebben we vooraf aan de raadsvergadering vragen gesteld over de feitelijke onduidelijkheid en onrust in de gemeente.

Herindeling

Er ligt momenteel een plan van aanpak voor herindeling, dat opgesteld is door een organisatiebureau voor de publieke sector. Dit bureau maakt er echt werk van, geen getreuzel en klare taal. Dit bureau heeft overduidelijk al vaker met dit bijltje gehakt. Het gaat nu om de herindeling van Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis. Mill en Grave willen (nog) niet. Ze mogen in een later stadium aansluiten. Slimmer is om zo snel mogelijk op de rijdende trein te stappen; dan kunnen ze de koers mee bepalen.

Ik wens u namens Liberaal LVC een fijne kersttijd toe: lekker van de mensen om je heen genieten en ook een beetje rust pakken om er in januari  weer tegenaan te kunnen. Ik wens u een goed, gezond en gezellig 2019!

   liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl          T: 06-23411107          www.liberaal-lvc.nl

Blog items