Annoesjka Wintjes: Gasloos

De gemeente draait weer op volle toeren. Bij het uitkomen van deze kolom zijn er alweer drie raadsvergaderingen geweest met daarin ook ruimtelijke zaken. Deze keer werd er vaak over duurzaamheid gesproken. 

Gasloos en energieneutraal verplicht? 

Dat is een hele opgave, maar volgens de wet moet dit vanaf 1 juli 2018. Dus ben je van plan een nieuwe woning te bouwen, houd hier dan rekening mee. Maar ook voor woningeigenaren is dit een issue. Alle partijen in de gemeente Cuijk willen met duurzaamheid aan de slag. En dat gaat verder dan alleen gasloos en energieneutraal, bijvoorbeeld ook het tegengaan van wateroverlast. Dus u zult er zeker meer van horen.

Aanpak wateroverlast: 

Een meerderheid in de raad heeft het plan van het college goedgekeurd om acute wateroverlast van ondernemers en bedrijven in de gemeente en ook in Beers aan te pakken. Het riool wordt op probleemplekken verbeterd. Dit betekent wel dat er een tariefverhoging van de rioolbelasting voor iedereen op stapel staat. De wateroverlast is direct een gevolg van de klimaatverandering. Het regent vaker in heftige buien. In combinatie met een plan voor het hele riool en de afwatering van daken gaat de gemeente ermee aan de slag. In het buitengebied werkt het Waterschap aan meer waterberging in de Raamvallei, waar ook Beers onderdeel van is. Ook u kun het regenwater in uw tuin laten lopen, of de verharding vervangen door grond. Tegengaan van wateroverlast is een uitdaging voor ons allemaal!

Lening voor zonnepanelen of warmtepomp:  

De gemeente wil stimuleren dat inwoners duurzaamheidsmaatregelen gaan uitvoeren. Daarvoor heeft de gemeenteraad op 11 juni unaniem besloten om het afsluiten van een lening via de gemeente mogelijk te maken. De lening geldt zowel voor bestaande als nieuwe woningen en zowel voor eigenaren als huurders. Ook zijn zonnepanelen op een gemeenschappelijke plek af te nemen. Er start een communicatiecampagne met de voorwaarden van de lening. 

Overlast hondenpoep: 

Dat is een ergernis van veel mensen. Het idee is om meer hondenlosloopvelden aan te leggen, maar dat kost wel geld. Bij de begrotingsbehandeling van de gemeente in november zal duidelijk worden of er geld voor over is. Als er hondenlosloopvelden zijn, kan er beter gehandhaafd worden, ook op het strandje van Beers.

 

Annoesjka Wintjes   mail: raadslid.annoesjkawintjes@cuijk.nl  Tel: 06-11350319

Blog items